Antioxidant - aktualizováno
Už na základní škole nás učí, že ty nejmenší částice, ze kterých se naše tělo skládá, jsou atomy. Tyto atomy tvoří molekuly, které drží pohromadě vazby mezi jednotlivými elektrony.
Někdy se stane, že se elektron odtrhne a vzniká tzv. volný radikál. Volné radikály jsou tedy nestálé a reaktivní sloučeniny, které vyhledávají další elektron, aby tvořily stabilní molekulu (nejčastějšími zástupci jsou kyslíkové a dusíkové molekuly). Účinek bývá takový, že pokud existuje těchto látek příliš mnoho, vzniká tzv. oxidační stres je způsoben např. kouřem, smogem, UV a RTG zářením, stresem, zvýšenou spotřebou kyslíku při cvičení a mnoha dalšími faktory). Takto vzniklé volné radikály napadají v největší míře náš genetický materiál (DNA) a vznikají různé mutace, poruchy, nemoci. Faktem ale také je, že bez volných radikálů bychom nemohli žít - slouží nám i tak, že ničí bakterie, jsou důležité k získávání energie apod.
Abychom odstranili negativní účinky volných radikálů, potřebujeme mít dostatek tzv. antioxidantů - jsou to látky, která chrání naše tělo proti procesu zvaným oxidace. Abychom mohli jakoukoli látku považovat za antioxidant, musí potlačovat destrukční činnost volných radikálů tím, že jim daruje elektrony a ochrání tak každou tělesnou buňku před jejím okradením. Musí to však dělat efektivně - několik molekul antioxidantů musí neutralizovat mnoho molekul volných radikálů. Existují dva druhy antioxidantů - jedny ty, které si vytváří naše tělo samo (enzymy, koenzymy, sloučeniny obsahující síru), ty druhé pak musíme získat ze stravy jedná se o známé vitamíny C a E, karoteny a různé fytochemikálie). Minerály samy o sobě nejsou antioxidanty, některé z nich se ale mohou stát vitálními složkami antioxidačních enzymů vytvářených tělem (selen, železo, mangan, měď, zinek)....
Zdroj: Vitality Lifestyle.cz
Právě díky vysokému podílu přírodních ingrediencí v produktech Davines a comfort zone je zastoupen i podíl antioxidantů, prospěšných pro vlasy a pokožku.