Arganový olej - aktualizováno

12.08.2015 21:00

Arganový olej je rostlinný olej z plodů Argánie trnité (Argania spinosa).

Nejčastěji bývá ve složení uveden jako Argania Spinosa kernel oil, česky odborně označovaný jako hydrogenovaný olej z jader Argánie trnité. Je hojně používán v tradiční kuchyni jihozápadního Maroka, je využíván i pro kosmetické účely. Je bohatý na tokoferoly (Vitamín E), karoten, esenciální mastné kyseliny.

Arganový olej zůstává jedním z nejvzácnějších olejů na světě, vzhledem k velmi omezené oblasti rozšíření argánie. Tento strom roste v polopouštích, kde je díky hlubokému kořenovému systému chráněn před vlivem eroze a slouží jako přirozená bariéra proti degradaci území na pouště a polopouště. Různé odrůdy argánie kdysi rostly po celé severní Africe, nyní jsou ohrožené a pod ochranou UNESCO, které oblast na jihozápadě Maroka mezi Atlantským oceánem a pohořími Atlas a Antiatlas prohlásila za biosférickou rezervaci.

Zdroj: Wikipedie

V produktech Davines tuto vzácnou složku najdete v těchto přípravcích:

SU/ Aftersun - gelový krém po opalování

SU/ Tan Maximizer - pro přípravu pokožky na slunění

SUN SOUL CREAM SPF15 FACE  comfort zone - anti-aging sluneční ochrana pro obličej

SUN SOUL CREAM SPF8/ 15/ 50 comfort zone - anti-aging ochrana pokožky těla