Polyfenoly

01.01.2014 14:26

Polyfenoly jsou skupina chemických sloučenin obsažených v rostlinách např. flavonoidy a taniny (třísloviny). Nejhojněji se vyskytujícími polyfenoly jsou kondenzované taniny, obsažené prakticky ve všech skupinách rostlin a tvořící až 50 % suché hmotnosti listů.

Taniny byly považovány za součást obrany rostlin proti býložravcům, avšak čím dál více ekologů nyní poznává jejich význam pro řízení procesů rozkladu a dusíkového oběhu. S rostoucími obavami z globálního oteplování je velký zájem lépe pochopit roli polyfenolů jakožto regulátorů oběhu uhlíku, zejména v severských (boreálních) jehličnatých lesích.

Mezi významné zdroje polyfenolů patří bobuloviny, čaj, pivo, hroznové víno (též víno jako nápoj), olivový olej, kakao/ čokoláda, káva, vlašské ořechy, arašídy, borojo (tropické ovoce), granátové jablko, cesmína paraguayská a další ovoce a zelenina.

Vysoké hladiny polyfenolů se obecně nacházejí ve slupce ovocných plodů.

Zdroj Wikipedie