Volné radikály
Radikál je v chemii vysoce reaktivní částice. Volné radikály vznikají i uvnitř těla při různých chemických postupech těla - účastní se na fyziologických funkcích. Vysoká a poměrně nespecifická chemická reaktivita činí volné radikály nebezpečné pro všechny živé struktury. Volné radikály jsou z toho důvodu nespecifickou ale účinnou zbraní imunitního systému. Některé buňky imunitního systému (neutrofily, makrofágy) mohou po stimulaci podstatně zvýšit svůj metabolismus (tzv. respirační vzplanutí) a do svého okolí začnou produkovat agresivní látky charakteru mj. volných radikálů.
Volné radikály mohou vznikat v důsledku zevních fyzikálních faktorů, nejčastěji v důsledku působení záření na v zásadě libovolné molekuly. Protože vznik radikálu vyžaduje menší množství energie, může vznik volných radikálů vyvolat nejen ionizující záření, ale třeba i záření ultrafialové. Takto vzniklé volné radikály jsou již jednoznačně škodlivé.
Volné radikály se mohou o těla dostat i z vnějšího prostředí. Může se jednat jak o průmyslové polutanty (znečištění), tak i o látky užívané záměrně. Nejčastěji jde o látky obsažené v cigaretovém kouři, jedná se však i o následující látky:
- dusitany
- chlór
- kyslíkové radikály, kyslík, ozón, peroxidy, oxidy a jejich reaktivní sloučeniny
- těžké kovy
- železo a měď zejména v některých sloučeninách
- některé herbicidy a pesticidy
- tuky přepálené a vlivem tepla, světla a času za přístupu vzduchu zoxidované (žluklé)
Volné radikály hrají roli ve vzniku nebo rozvoji několika desítek onemocnění, jedná se zejm. o následující:
- ateroskléróza
- nádorová onemocnění
- Alzheimerova choroba
Přirozené antioxidanty (viz. také zde) - v lidském těle je několik systémů a látek podílejících se na likvidaci volných radikálů. Jde např. o následující látky:
- glutathion - chrání organismus před oxidačním stresem (podílí se na odstraňování peroxidu vodíku), vyskytuje se v mase, zelenině i ovoci
- vitamín C
- vitamín E
- kyselina močová - urea
Zdroj Wikipedie